Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Siiderin valmistaminen

Siiderin valmistaminen kotioloissa on helppoa, kunhan huolehtii välineistöstä ja puhtaudesta. Kotisiiderin voi valmistaa joko:

  • Käyttämällä valmista siideriuutepussia, joka sisältää veteen sekoitettavan uutteen ja tarvittavan siiderihiivan.
  • Käyttämällä valmista kaupallista omenamehua. Tällöin tarvitse vain hiivan.
  • Puristamalla mehusi itse omista (tai naapurin, emme tuomitse) omenoista. Puristaminen onnistuu käyttämällä mehupuristinta.

Valmistusvälineet

Raaka-aineiden lisäksi tarvitse välineitä valmistusta varten – hyvä aloituspaketti on esimerkiksi Tarvikesetti Basic. Suosittelemme kuitenkin tätä: Tässä setissä on mukana toinenkin käymisastia, johon siiderin voi siirtää käymisen jälkeen kypsymään ja jatkokäsiteltäväksi. Lisäksi paketissa on mukana ominaispainomittari ja testausastia, jolloin käymisen seuraaminen onnistuu vaivatta. Tutustu pakettiin: Tarvikesetti Deluxe Jos pienet tarvikkeet löytyvät, niin käymisastiaksi loistava valinta on sopiva koripullo. Lasi pitää muovia paremmin ilmaa pitkässä kypsytyksessä ja soveltuu paremmin kuivan siiderin säilytykseen. Koripullon kanssa tarvitset aina sopivan korkin ja vesilukon.

Siiderin valmistus

Tärkeintä valmistuksessa on hygieniasta huolehtiminen. Välineet, varsinkin aiemmin käytetyt, tulee pestä huolellisesti ennen aloitusta. Lisäksi välineet on pesun jälkeen hyvä desinfioida juuri ennen käyttöä. Tähän sopii esimerkiksi Star San tai Chemipro OXIa. Mehu on hyvä laittaa käymään heti puristamisen jälkeen, jotta villihiivoilla ja haitallisilla mikrobeilla ei ole aikaa kasvaa. Siiderihiivojen käymislämpötila ja annostelumäärä kerrotaan tarkemmin tuotekuvauksissa. Ensimmäisillä valmistuskerroilla on suositeltavaa noudattaa näitä ohjeita. Panimosokeria lisäämällä voit nostaa siiderin alkoholiprosenttia. Lisääminen tulee tehdä käymisen aikana, jotta estetään liiallinen jälkikäyminen astiassa. Valmiin siiderin alkoholipitoisuuden arviointi onnistuu ominaispainomittarilla ja näillä ohjeilla. Käyminen kotioloissa voi kestää 1-2 kuukautta, jonka jälkeen siideriä voidaan vielä kypsyttää 1-2 kuukautta lisää. Kypsyttäminen kannattaa tehdä eri astiassa, johon käyneen siiderin voi siirtää lappoamalla. Kypsyminen pehmentää siiderin makuprofiilia. Siiderin voidaan pullottaa tai astioida joko käymisen tai kypsymisen jälkeen.

Siiderin pullotus

Siiderin pullotus tapahtuu samalla tavalla kuin oluenkin. Pullotuksessa siideriin lisätään jälkikäymissokeria, jotta siihen muodostuu hiilihappoa ja juomasta tulee kuplivaa. Pullotukseen saat apua esimerkiksi Youtube-videostamme. Yleensä siiderit käyvät erittäin kuiviksi ja voivat kaivata makeutta. Käyneen siiderin voi makeuttaa pullotuksen tai astioinnin yhteydessä lisäämällä esimerkiksi Sorbitolia tai Laktoosia. Makeutusaine kannattaa lisätä ennen jälkikäymissokeria. Lisäysmäärät saat selville parhaiten maistamalla. Lopuksi valitse vielä näyttävä pullo juomallesi.

0,5 litran patenttikorkkipullo

0,75 litran siideripullo