Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Yleisohje olutuutteille

Tämä on yleisohje kaikille olutuutepakkauksille. Tarkemmat ohjeet löydät aina itse pakkauksesta, joten noudata aina ensisijaisesti niitä.

LÖydät vamistajakohtaiset uuteohjeet omilta sivuiltaan:

  1. Lue ohjeet ja tutustu ainesosiin sekä välineisiin.
  2. Pese ja desinfioi kaikki työvälineet ja astiat.
  3. Lämmitä uutepurkkia tai pussia vesihauteessa, jotta uutteesta tulee juoksevaa. 
  4. Kaada uutepakkauksen sisältö käymisastiaan. Pussin tai purkin voi huudella lämpimällä vedellä.
  5. Lisää uutteen päälle 2 – 4 litraa keitettyä vettä ja sekoita, jotta uute liukenee. Sekoita samalla uutteen vaatima sokeri tai spraymallas vierteeseen.
  6. Lisää kylmää hanavettä kunnes saavutat kokonaismäärän vierrettä. Varmista, että vierre on n. 20 – 22 -asteista.
  7. Lisää pakkauksen mukana tuleva kuivahiiva suoraan nesteeseen. Halutessasi voit noudattaa kuivahiivapussin ohjeita nesteytyksestä.
  8. Mittaa vierteen ominaispaino.
  9. Anna käydä huoneenlämmössä 7–10 päivää.
  10. Mittaa ominaispainomittarilla oluen ominaispaino, kun ilmalukossa on enää vähän tai ei lainkaan toimintaa. 
  11. Kun oluella on sopiva ominaispaino, lappoa toiseen käymisastiaan. Anna kypsyä 2–4 viikkoa viileämmässä lämmössä (korkeintaan 20 °C, mieluiten vielä viileämmässä). Mikäli pakkauksessa on mukana kuivahumalaa, voit lisätä sen tässä vaiheessa.
  12. Lappoa olut toiseen astiaan ja lisää sokeria n. 7 grammaa / litra tai hiilihapotuspaloja pullokoon mukaan. Sekoita hyvin ja pullota olutpulloihin tai painetynnyriin.
  13. Nyt seuraa oluen panemisen selkeästi vaikein osa: odota 2 – 4 viikkoa.
  14. Kutsu kylään ystäviäsi ja häikäise heidät itse valmistetulla oluella.

Muista myös mahdollisuus uutteen muokkaamiseen, lue lisää tuunaus-ohjeesta.