Tämä on yleisohje kaikille olutuutepakkauksille. Tarkemmat ohjeet löydät aina itse pakkauksesta, joten noudata aina ensisijaisesti niitä.
LÖydät vamistajakohtaiset uuteohjeet omilta sivuiltaan:
- Lue ohjeet ja tutustu ainesosiin sekä välineisiin.
- Pese ja desinfioi kaikki työvälineet ja astiat.
- Lämmitä uutepurkkia tai pussia vesihauteessa, jotta uutteesta tulee juoksevaa.
- Kaada uutepakkauksen sisältö käymisastiaan. Pussin tai purkin voi huudella lämpimällä vedellä.
- Lisää uutteen päälle 2 – 4 litraa keitettyä vettä ja sekoita, jotta uute liukenee. Sekoita samalla uutteen vaatima sokeri tai spraymallas vierteeseen.
- Lisää kylmää hanavettä kunnes saavutat kokonaismäärän vierrettä. Varmista, että vierre on n. 20 – 22 -asteista.
- Lisää pakkauksen mukana tuleva kuivahiiva suoraan nesteeseen. Halutessasi voit noudattaa kuivahiivapussin ohjeita nesteytyksestä.
- Mittaa vierteen ominaispaino.
- Anna käydä huoneenlämmössä 7–10 päivää.
- Mittaa ominaispainomittarilla oluen ominaispaino, kun ilmalukossa on enää vähän tai ei lainkaan toimintaa.
- Kun oluella on sopiva ominaispaino, lappoa toiseen käymisastiaan. Anna kypsyä 2–4 viikkoa viileämmässä lämmössä (korkeintaan 20 °C, mieluiten vielä viileämmässä). Mikäli pakkauksessa on mukana kuivahumalaa, voit lisätä sen tässä vaiheessa.
- Lappoa olut toiseen astiaan ja lisää sokeria n. 7 grammaa / litra tai hiilihapotuspaloja pullokoon mukaan. Sekoita hyvin ja pullota olutpulloihin tai painetynnyriin.
- Nyt seuraa oluen panemisen selkeästi vaikein osa: odota 2 – 4 viikkoa.
- Kutsu kylään ystäviäsi ja häikäise heidät itse valmistetulla oluella.
Muista myös mahdollisuus uutteen muokkaamiseen, lue lisää tuunaus-ohjeesta.