BREWFERM®-olutuutepakkauksen käyttäminen on erittäin helppoa. Eri tyypit valmistetaan periaatteessa samalla tavalla, mutta lisättävän SOKERIN ja VEDEN määrä vaihtelee kuitenkin oluttyypeittäin. Jokaisen oluttyypin tarkat vesi- ja sokerimäärät on lueteltu VESI- JA SOKERITAULUKOSSA.
Valmistus
Poista hiiva ja etiketti ja upota tölkki kuumaan veteen noin kymmenen minuutin ajaksi. Näin mallasuutteesta tulee juoksevaa. Kaada sisältö puhdistettuun käymisastiaan (valkoiseen muoviämpäriin, suureen pulloon, käymistynnyriin). Huuhtele tölkki yhdellä litralla lämmintä vettä ja lisää huuhteluvesi sitten käymisastiaan. Lisää sitten kaksi litraa lämmintä vettä – johon olet liuottanut tarvittavan määrän SOKERIA1 – ja sekoita huolellisesti. Sokeri tulee liuottaa kiehuvaan veteen, jotta se steriloituisi. Lisää lopuksi VETTÄ1 ja anna seoksen jäähtyä noin 20-asteiseksi. Liota pakkauksen hiiva puolikkaaseen lasilliseen (1,5 dl) keitettyä vettä, joka on jäähdytetty noin 25-asteiseen. Muista desinfioida lasi. Sekoita hiiva jäähtyneeseen seokseen noin 15 minuutin kuluttua.
Käyminen
Sulje käymisastia vesilukolla, joka on puolillaan vettä. Aseta käymisastia lämpimään paikkaan (22– 25 °C) ja anna käydä noin 10 päivän ajan. Käymisprosessin kesto riippuu ympäristön lämpötilasta. Mitä viileämpää käymisastian sijoituspaikassa on, sitä kauemmin käyminen kestää. Käyminen on päättynyt, kun kuplia ei enää nouse pinnalle tai kun vesi pysyy vesilukossa samalla tasolla. Suosittelemme käyttämään pullotuksen ajankohdan määrittelyssä apuna ominaispainomittaria. Ominaispainomittarin avulla voit mitata pullotusta varten oluen ominaispainon(lopullinen ominaispaino vaihtelee olutlaaduittain, katso vesi- ja sokeritaulukko). Useimpien oluttyyppien optimaalinen ominaispaino on 1.010, jouluoluen 1.020. Lappoa olut puhtaaseen astiaan sekoittamatta pohjasakkaa. Voit halutessasi pullottaa oluen jo nyt, mutta suosittelemme kuitenkin vierteen jäähdytystä viileämmässä paikassa (korkeintaan 20 °C) vielä kahden tai neljän viikon ajan suljetussa astiassa. Tässä on kyse toisesta käymisprosessista.
Pullotus
Toisen käymisprosessin jälkeen olut on valmista pullotettavaksi. Siirrä olut toiseen puhtaaseen astiaan ja lisää olueen tarvittava määrä SOKERIA2 . Korkeintaan 8 g/litra 1.010:n ominaispainolle ja korkeintaan 6 g/litra 1.012:n ominaispainolle. Sokeri kannattaa sulattaa pieneen määrään kiehuvaa vettä (3 dl), jotta se steriloituisi. Ennen olueen lisäämistä jäähdytä se. Sekoita sekoitusmelalla huolellisesti siten, että sokeria on tasaisesti koko vierteessä. Varo kuitenkin loiskuttamasta olutta, sillä se on tässä vaiheessa erittäin herkkä hapettumiselle. Lappoa sitten olut kestäviin pulloihin tai painetynnyriin (edempänä). Sulje pullot kruunukorkilla ja säilytä lämpimässä paikassa 5–7 päivän ajan. Toinen käymisprosessi kestää noin viikon. Anna oluen kypsyä sitten vähintään 6–8 viikkoa viileämmässä paikassa (10 °C). Kaada herkullista BREWFERM®-oluttasi varovasti sekoittamatta pohjasakkaa. KIPPIS!
Painetynnyri
Jos käytät painetynnyriä, lisää vain puolet SOKERIN2 määrästä.
VINKKEJÄ
- BREWFERM®-oluet ovat aromaattisia ja vahvoja oluita. Niiden kypsymisen kuluu yleensä kauemmin aikaa (6–8 viikkoa). Ota kypsymisaika huomioon. Kärsivällisyys palkitaan erittäin hyvälaatuisella oluella.
- Käytä mieluiten keitettyä ja jäähdytettyä vettä. Keitetty ja jäähdytetty vesi vaikuttaa oluen makuun ja pintavaahtoon.
- Erikoisemman maun saavuttamiseksi voit käyttää kandisokeria tai raakaruokosokeria tavallisen kidesokerin sijaan. Tässä tapauksessa lisää sokerin määrää 5 prosenttia.
- Kaikki käymisastiat, pullot ja materiaalit tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti. Käytä mieluiten erityisesti tähän tarkoitukseen kehitettyä puhdistavaa desinfiointiainetta (esim. CHEMIPRO®).
- Useimpia BREWFERM®-oluita voidaan säilyttää pitkiäkin aikoja. Mitä vahvempaa olut on, sitä kauemmin sitä voidaan säilyttää. KIPPIS!
Vesi- ja sokeritaulukko
Lisättävät määrät
Tyyppi | Eräkoko | Sokeri1 | Vesi1 | Ominaispaino pullottaessa |
Sokeri2 |
Pils | 12 l | 0 g/l | 8 l | 1.042 | 7 g/l |
Pils | 20 l | 50 g/l | 16 l | 1.042 | 7 g/l |
Abbey | 9 l | 55 g/l | 5 l | 1.070 | 7 g/l |
Christmas | 7 l | 0 g/l | 3 l | 1.065 | 7 g/l |
Ambiorix | 15 l | 72 g/l | 11 l | 1.060 | 7 g/l |
Kriek | 12 l | 42 g/l | 8 l | 1.053 | 7 g/l |
Diabolo | 9 l | 55 g/l | 5 l | 1.075 | 7 g/l |
Gold | 12 l | 42 g /l | 8 l | 1.053 | 7 g/l |
Old Flemish Brown | 12 l | 69 g/l | 8 l | 1.060 | 7 g/l |
Vehnäolut | 15 l | 50 g/l | 11 l | 1.052 | 7 g/l |
Grand Cru | 9 l | 55 g/l | 5 l | 1.075 | 7 g/l |
Triple | 9 l | 55 g/l | 5 l | 1.075 | 7 g/l |
Framboos | 12 l | 42 g/l | 8 l | 1.053 | 7 g/l |
Gallia | 12 l | 42 g/l | 8 l | 1.055 | 7 g/l |
Oranje Bock | 12 l | 42 g/l | 8 l | 1.054 | 7 g/l |
IPA | 12 l | 50 g/l | 8 l | 1.065 | 7 g/l |
Jos ominaispaino pullotettaessa on 1.012, vähennä sokerin2 määrää.
Turvallisuusohjeet: pullot voivat räjähtää
- Käytä ainoastaan paineenkestäviä pulloja, joissa ei ole naarmuja/säröjä.
- Älä luota pelkästään käymisaikaan tai vesilukon kupliin, vaan mittaa oluen lopullinen ominaispaino käyttöohjeissa kuvatulla tavalla.
- Älä lisää pulloihin liikaa sokeria.
- Käymisen aikana pidä pullot erillisessä huoneessa ”kaukana ihmisistä”.
- Älä koskaan pidä pulloja suorassa auringonvalossa.