Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Mitä on steeppaus (engl. steeping)?

Steeppaus on helppo tapata lisätä uuteoluihin väriä, makua, aromia ja runkoa.
Soveltuvia maltaita ovat Caramel-maltaat, paahdetut maltaat ja paahdettu ohra.
Steepattavat maltaat valitaan halutun lopputuloksen perusteella.

TARVITSET:

  • Kattilan
  • Siivilän
  • Vettä (litra vettä per 150 grammaa mallasta)
  • Steepattavia maltaita rouhittuna (yleensä muutama sata grammaa riittää).
  • Jos maltaat ovat kokonaisia, etkä omista mallasmyllyä, niin voit käyttää vaikka kaulinta.
  • Steeppauspussin (mäskäyspussi, humalan keittopussi, tai sitten ihan sideharsosta tai juustokankaasta teet pussukan)

OHJE:

  1. Lämmitä vaadittu määrä vettä kattilassa 65-70°C ja pidä lämpö tuolla alueella.
  2. Laita rouhitut maltaat steeppauspussiin ja sulje se kunnolla. Voit tarvittaessa sitoa siihen myös narun kiinni.
  3. Laita pussi kattilaan ja painele sitä vaikka kauhalla, että maltaat varmasti kastuvat läpikotaisin. Halutusta lopputuloksesta riippuen steeppaus kestää 10-60 minuuttia.
  4. Älä jätä kattilaa vahtimatta, koska lämpötila ei saa nousta yli 80 asteen, eikä missään tapauksessa kiehua! Sammuta levy vaikka välissä ja laita kansi päälle. Tarvittaessa voit laittaa levyn takaisin päälle, jos lämpötila laskee liikaa. Tai sitten voit siirtää kattilan pois levyltä ja eristää sen vaikka viltillä, jolloin lämpötila ei karkaa niin nopeasti.
  5. Nostele pussia teepussin tavoin 10 minuutin välein.
  6. Kun haluttu aika on kulunut, niin nosta pussi pois, laita siivilä kattilan päälle ja pussi siivilään.
  7. Älä puristele pussia, vaan anna sen valua ihan rauhassa. Voit halutessasi huuhtoa maltaat kaatamalla niiden päälle hieman 75°C vettä. Näin saat maltaista paremman hyötysuhteen.
  8. Tämän jälkeen voit jatkaa normaalin uuteoluen ohjeen mukaan.

Huom! Jos haluat vain pienen ”lisäkosketuksen” maltaista, niin laita pussi kattilaan veden ollessa kylmää ja ota pussi pois lämpötilan ollessa 75°C.