Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Hiivan kierrätys ja peseminen

Hiivan kierrätys ja peseminen

Moni kotipanija on saattanut kuulla huhuja käymisestä ylijääneen hiivan kierrätyksestä ja pesemisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa käymisastiaan jääneen hiivakakun uudelleenkäyttöä seuraavissa panoissa. Hiivan peseminen taas on prosessi, jossa hiivakakusta poistetaan ylimääräiset epäpuhtaudet, kuten humalamuhju, ennen uudelleenkäyttöä.

Tässä artikkelissa puhumme tyypillisimmistä kotipanijoiden hiivan kierrätys ja -pesutekniikasta, joka todellisuudessa on hiivan huuhtelua, sillä siinä ei käytetä kemikaaleja lisänä.

Hiivan huuhteluprosessi vaatii aikaa, tarkkuutta ja astioita. Tämän tekstin pohjana olevassa Clawhammer Supplyn videossa käytettiin seuraavia materiaaleja:

  1. 2 kappaletta puhtaita, läpinäkyviä astioita kuten kuten PET-carboy -käymisastioita
  2. Puhtaita lasiastioita kuten hiivapulloja
  3. Suppilon
  4. Desinfiointiainetta kuten Star Sania
  5. Puhdasta vettä: Joko tislattua tai keitettyä ja huoneenlämpöiseksi suljetussa astiassa jäähtynyttä.

On erittäin tärkeää, että kaikki käytettävät astian ovat puhtaita ja huolellisesti desinfioituja. Näin vältät villihiivojen ja bakteerien aiheuttaman kontaminaation.

Hiivan puhdistus alkaa siirtämällä olut toiseen astiaan, pulloon tai kegiin hiivan päältä. Siirto kannattaa tehdä aina cold crash -käsiteltyyn olueen, jotta hiivakakusta käymisastian pohjalla muodostuu mahdollisimman suuri ja tiivis.

Kun olut (tai muu juoma; voit käyttää uudelleen myös siideri-, viini ja simahiivoja) on siirretty talteen, jäljellä on kerros hiivaa ja mahdollista humalamuhjua. Tässä vaiheessa lisää puhdasta vettä jonkin verran hiivakakun päälle ja sekoita ne keskenään, jotta kakku hajoaa ja kaada syntynyt liuos puhtaaseen desinfioituun astiaan. Jos hiivaa jää edelleen käymisastiaan, voit lisätä vettä ja toistaa edellisen vaiheen.

Anna hiivaliuoksen seistä 20 – 30 minuuttia. Se erottuu kahdeksi kerrokseksi: selväksi muhjuksi ja valkeanharmaaksi, sameaksi hiivavedeksi. Erottuessaan raskaammat epäpuhtaudet tippuvat nopeammin astian pohjalle ja nesteeseen jää puhtaita hiivasoluja.

Kun liuos on seissyt ja erottunut, kaada varoen hiivavesi muhjun päältä toiseen, puhtaaseen ja desinfioituun astiaan. Anna liuoksen asettua toiset 15 – 20 minuuttia. Neste erottuu uudelleen, mutta tällä kertaa muhjua on vähemmän ja se ei ole niin tiivistä.

Kaada hiivavesi nyt suppilon avulla hiivapulloihin tai muihin pieniin lasiastioihin / astiaan. Sulje astiat ja siirrä ne jääkaappiin odottamaan käyttöä. Hiiva asettuu astioissa ja muodostaa tiiviin, puhdasta hiivaa sisältävän kerroksen niiden pohjille.

Riippuen työsi puhtaudesta ja tarkkuudesta hiiva säilyy jääkaapissa viikoista pariin kuukauteen. Kun otat hiivaa uudelleenkäyttöön, on starterin käyttö erittäin suositeltavaa. Hiivaa voi yleensä kierrättää 5 – 6 kertaa, ennen kuin se alkaa tuottamaan merkittäviä sivumakuja.