Happi – kotipanimon hiljainen tuholainen
Happi – Hyvä hengittää, ikävä juoda
Mihin happea tarvitaan?
Happi, tuo hengitysilmamme hienoin osa, on käymisprosessille välttämätöntä. Kuten kaikki lähes muukin elävä, hiiva vaati happea elääkseen, kasvaakseen ja toimiakseen hyvin.
Vierteeseen tulee vääjäämättä jonkin verran happea valmistuksen aikana, mutta se ei aina riitä. Hiivakannasta ja käymistavoitteista riippuen vierre voi vaatia hapetusta käymisen alussa. Helpoin tapa hapettaa vierrettä on valuttaa se käymisastiaan hieman loiskuen tai vaihtoehtoisesti sekoittaa melalla tai lusikalla siirtynyttä vierrettä. Myös käymisastian maltillinen ravistaminen toimii. Tehokkaampaa on erillisen ilmauskiven ja suodattimen käyttö, jonka kauttaa siirtyvään vierteen ajetaan suodatetuttua ilmaa pieninä kuplina. Tällainen ratkaisu tosin vaatii kotipanimolta enemmän panostuksia.
Joka tapauksessa ilman tarve valmistuksessa rajoittuu käymisen alkuvaiheeseen.
Miksi sitä ei tarvita?
Mutta, mutta, kuinkas ollakaan, kohtuus kaikessa. Käymisen käynnistyttyä hapesta tulee nopeasti hyödyn sijaan haitta. Vaikka hiiva sitä tarvitseekin, hapen läsnäolo valmiissa oluessa vaikuttaa niin tuotteen säilymiseen kuin sen makuun.
Happi on kontaminaatiota kiihdyttävä osa valmista olutta. Liiallinen happi auttaa muita kontaminantteja kasvamaan vierteessäsi, vähentäen juomasi säilyvyyttä.
Hapettuminen pullossa syö valmiin juoman aromeja, vähentäen sekä humalan että mallaspohjan vivahteita. Pitkälle edennyt hapettuminen näkyy valmiissa tuotteessa mauttomuutena. Happi myös sitoo itseensä muita aineita oluesta ja lisää sameutta.
Miten sitä vältetään?
Konsteja hapen välttämiseen on monia. Alla on lueteltu joukko helpoimpia
- Vältä käymisastian kannen availua käymisen aikana ja sen jälkeen. Jos käymispöntössäsi on hana, ota maistiaiset ja näytteet sen kautta.
- Vältä myös oluen siirtelyä astioista toisiin. Käytä vain yhtä käymisastiaa, eikä erillistä kypsytysastiaa. Kartiopohjaisista käymisastioista voi poistaa hiivan käymisen jälkeen ennen kypsytystä helposti.
- Jos aiot kypsyttää olutta pitkään astiassa, käytä lasista tai metallista käymisastiaa. Muovi päästää huokoisemman rakenteensa vuoksi enemmän happea lävitsensä.
- Astioidessa kannattaa käyttää välineitä, jotka minimoivat happikontaktin ja estävät tarpeettoman loiskunnan. Esimerkkeinä pullotustikku, Beergun tai automaattilappo.
- Jos käytössäsi on hiilidioksidia, täytä pullo tai sodakeg hiilidioksidilla ennen pullotusta. Ilmaa raskaampana hiilari pysyy astiassa kunnes nesteen pinta työntää sen pois.
- Pullottaessa täytä pullo mahdollisimman täyteen, jotta tyhjää osaan ei jää liikaa ilmaa. Voit myös käyttää hapensyöjäkorkkeja, jotka poistavat jäännöshappea pullosta korkituksen jälkeen.
Happi on siis sekä tärkeä, että varovaisuutta vaativa osa omaa juomanvalmistusta. Säästä näillä vinkeillä keuhkojasi ja hengitä rauhallisemmin hapen suhteen.