- Tarvittavat välineet – eivät sisälly pakkaukseen
- Panimosokeria (katso määrä alla olevasta ohjeesta)
- Jälkikäymissokeri (enintään 150 g pöytäsokeria tai dekstroosia)
- 30 litran käymisastia
- Sekoituslusikka / -mela
- Lämpömittari
- Ominaispainomittari
- Lappo
- 40 x 500 ml pulloja (tai vastaava tilavuus muita astioita)
- Pieni suppilo (valinnainen)
Valmistusohje
- Puhdista käymisastia ja työvälineet. Desinfioi kaikki tarvikkeet ja uutepakkauksen ulkopuoli.
- Avaa uutepakkaus ja aseta kuivapuolella olevat pussit sivuun.
- Kaada mallasuute käymisastiaan, puristaen ja rullaten pussia jotta se tyhjenee mahdollisimman paljon. Huuhtele loput pienellä määrällä keitettyä vettä.
- Kiehauta 3 litraa vettä ja kaada se käymisastiaan. Lisää alla olevan taulukon mukainen määrä panimosokeria ja sekoita, jotta uute ja sokeri liukenevat veteen.
- Lisää astiaan taulukon mukainen määrä kylmää vettä ja sekoita lämpötilan tasaamiseksi.
Olutpakkaus | Panimoskeria (kg) | Kylmää vettä (litra) | Ominaispainotavoite |
Belgian Cherry Ale | 0,5 | 18 | 1.007 |
Vienna Lager | 1 | 23 | 1.008 |
Irish Red Ale | 1 | 23 | 1.013 |
Dry stout | 1 | 23 | 1.009 |
Session IPA | 1 | 23 | 1.009 |
Passion Fruit Pilsner | 1 | 23 | 1.007 |
Tanker Reloaded IPA | 1 | 23 | 1.009 |
Premium Lager | 1 | 23 | 1.007 |
Baltic Porter | 0,5 | 18 | 1.008 |
Mexican Cerveza | 1 | 23 | 1.008 |
Tanker Pretty Hard Raspberry Sour | 1 | 20 | |
Tanker Sauna Session | 1 | 23 |
5. Tarkista desinfioidulla lämpömittarilla, että lämpötila on alle 25 °C, ja lisää hiivapussi sisältö sirottelemalla se nesteen pinnalle.
6. Vesilukkoa keitetyllä, jäähtyneellä vedellä ja sulje astia tiiviisti.
7. Jätä käymään tasaisessä huoneenlämmössä 20 – 25 °C. Viileämmässä käyminen kestää paljon kauemmin ja alle 16 °C:n käyminen voi pysähtyä kokonaan. Yli 25°C:n oluen laatu heikkenee.
Jos olutpaketti sisältää humalapussin, jatka kohtaan 9. Jos ei, siirry eteenpäin kohtaan 11.
8. Tarkista ominaispainomittarilla oluen ominaispaino (S.G.) 5 päivän kuluttua. Jos <1,018, ripottele mahdollisen humalapussin sisältö oluen sekaan – ÄLÄ SEKOITA. Jos> 1,018, tarkista uudelleen 1–2 päivän kulutta, kunnes S.G. on <1,015, ennen kuin lisäät humalaa.
9. Jätä humaloitu olut käymään vielä 2–3 päivää ennen jatkamista ohjeella 11.
10. Kahdenkymmenen päivän käymisen jälkeen (tai 2–3 päivän kuluttua humalan lisäyksestä) tarkista oluesi ominaispaino (S.G.) taulukosta. Jos ominaispaino on tämän alle, käyminen on todennäköisesti päättynyt.
11. Ennen kuin pullotat, tarkista ominaispaino vielä uudelleen 1-2 päivän päästä, jotta varmistut että käyminen on päättynyt ja ominaispaino on vakiintunut. Jos olet epävarma, jätä olut aina hieman pidempään varmistaaksesi käymisen loppuun ennen olutta pullottamista.
HUOM: Ominaispainon on oltava vakaa 2 päivää ennen pullotusta. Älä koskaan pullota, ennen kuin käyminen on valmis.
Pullotus
12. Puhdista ja desinfioi pullot ja lappo. Varmista että pullot ovat ehjiä ennen täyttöä – älä käytä naarmuisia tai haljenneita pulloja.
13. Lappoa olutta pulloihin. Täytä pullot niin että nesteen pinta on n. 5 senttiä pullon suuaukosta.
14. Lisää hiukan yli teelusikallinen jälkikäymissokeria per 500 ml:n pullo lager- ja belgialaista olutta varten ja tasan teelusikallinen muihin oluisiin.
15. Sulje pullot ja ravista hyvin, ja pidä pullot lämpimässä n. 2 viikkoa. Siirrä sitten viileään, pimeään paikkaan kirkastusta varten. Oluesi on valmis heti, kun olut on kirkasta. Lagerit ja humaloidut oluet ovat parhaimmillaan 6 kuukautta pullotuksesta, muut oluet pidempään.
Tarjoilu
Tarjoile olut kylmänä. Kaada olut hitaasti, jotta hiivasedementti ei lähde liikkeelle pullon pohjalta.