Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Brew-in-a-bag eli pussimäskäys

Brew-in-a-bag – huokea tapa aloittaa täysmallasvalmistus

Pussimäskäys (Brew-in-a-Bag, BiaB) on mäskäystapa, jossa maltaat mäskätään tavallisessa kattilassa. Erillistä mäskäyslaitetta ei tarvita, joten pussimäskäys on helppo tapa aloittaa täysmallasoluen valmistaminen. Eräkoot ovat pienempiä, joten raaka-ainepanostukset eivät ole niin suuria.

Pussimäskäyksen etu on sen huokeus. Et tarvitse merkittäviä investointeja aloittaaksesi. Suurin osa työvälineistä löytyy omasta keittiöstä. Pussimäskäämällä pääset kuitenkin tekemään täysmallasolutta, jolloin käytössäsi on koko loppumaton olutreseptien kirjo.

Lyhyt pussimäskäysohje

  • Valmistele työvälineet – tarvitset ainakin lämpömittarin ja kannellisen kattilan. Metallinen lävikkö ja kauha auttavat.
  • Valitse resepti – periaatteessa mikä tahansa täysmallasresepti sopii, mutta pussimäskäys onnistuu parhaiten keskitäyteläisillä oluilla. Mäskäysteho jää helposti pienemmäksi kuin mäskäyslaitteella tehtäessä, mitä voit kompensoida lisäämällä mallasmääriä hieman.
  • Täytä kattila vedellä. Käytä koko vesimäärä, äläkä varaa erillistä huuhteluvettä.
  • Lämmitä vesi aavistuksen tavoitelämpötilaa lämpimämmäksi.
  • Lisää rouhitut maltaat mäskäyspussissa. Mäskäyspussi pitää maltaat kasassa ja vierteen kirkkaampana.
  • Mäskäyksen aikana pyri pitämään lämpötila mahdollisimman tasaisena. Pidä kansi kattilan päällä. Voit myös peittää astian esim. pyyhkein.
  • Kun mäskäysaika on kulunut, nosta pussi pois kattilasta ja valuta se kuivaksi. Lävikkö tai muu vastaava auttaa tässä vaiheessa.
  • Keitä vierre kattilassa reseptin mukaan. Humalat on hyvä laittaa humalasukkaan.
  • Kun keitto on valmis, jäähdytä vierre ja kattila, esim. kylmähauteessa lavuaarissa.
  • Lappoa tai kaada jäähtynyt vierre käymisastiaan ja lisää hiiva.