Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Kotikalja – helppo ja nopeasti valmistuva kesäjuoma

Kotipanimobuumin pyörteissä perinteisempi oluenvalmistusmuoto – kotikalja, pääsee ajoittain unohtumaan. Klassinen kotikalja on käytännössä tuoreolut, maltaista valmistettu kotisima – keittämätön vierre, jota käytetään lyhyesti leivontahiivalla ja joka nautitaan nopeasti valmistuksen jälkeen. Tuttu, täyteläinen tumman rukiinen kotikalja valmistetaan nykyään pitkälti Laihian maltaan kaljamaltaista, mutta mikään ei estä valmistamasta sitä esimerkiksi Lapon valikoiman maltaista.

Kotikaljan pohjana käytetään tummia maltaita, koska tarkoituksena ei ole saada lopputuotteeseen runsaasti alkoholia. Tummat maltaat taas eivät sisällä runsaasti käymiskelpoisia sokereita.

Kotikaljaa valmistetaan yleensä ruismaltaista, mutta myös muita paahdettuja maltaita voi kokeilla. Suosittelemme mallaspohjaksi joko tummia munich-maltaita, ruismaltaita tai keskiasteisesti paahdettuja karamellimaltaita.

Nyrkkisääntönä maltaissa on 1 kg maltaita per 20 litraa kotikaljaa.


Kotikaljaresepti

• Tarvitset: Kattilan ja/tai käymisastian, maltaita, mäskäyspussin ja hiivaa.
• Kiehauta n. 5 litraa vettä kattilassa ja anna sen jäähtyä höyryäväksi
• Laita maltaat mäskäyspussiin ja pussi lämpimään veteen.
• Anna maltaiden olla vedessä n. 30 minuuttia.
• Nosta maltaat pois vedestä, anna niiden valua kuiviksi.
• Kaada näin syntynyt vierre käymisastiaan ja lisää kylmää vettä 20 litraa asti.
• Lisää muutamia grammoja pullahiivaa ja jätä käymään huoneenlämmössä 1 – 2 päiväksi.
• Siirrä kalja kylmään joko astiassa tai pulloissa ja nauti 2 – 3 päivän kuluessa.

Huom. Jos haluat kotikaljaasi lisää potkua, voit lisätä siihen sokeria – fariinisokeri tai tumma spraymallas toimivat myös!

Lue myös...

Yksi vastaus

  1. Teillä on unohtunut tästä reseptistä olennainen osa eli sokeri!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *