Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Sahti - suomalainen perinne

Sahti on maamme maukkainta kulttuuriperintöä – elävä muinaisolut, jossa on säilynyt paljon oluenvalmistuksen historiaa. Sahti on olutta – viljasta valmistettua, käytettyä alkoholijuomaa. Sahti on myös paljon muuta – pala menneisyyttä ja kansanperinnettä. Olutkulttuurin nousu on nostanut myös sahdin arvostusta meillä ja maailmalla. Me haluamme palvella sahdinvalmistuksesta kiinnostuneita tarjoamalla mahdollisimman helpon aloituksen.

Maltaat

Sahdinvalmistus alkaa maltaista. Lahdessa toimiva Viking Malt on jo vuosia valmistanut omaa sahtimallastaan, juurikin sahdille sopivaa sekoitusta perusohramaltaista. Viking Maltin sahtimallas on kotimaisen sahdin kulmakiviä ja sen maku on tuttu monestakin kotisahdista. Pehkolan mallastamo taas valmistaa maltaita käsityönä juuri käsityölaisoluen ja kotipanimoiden tarpeisiin.

Sahtimaltaat ovat sekoitusta pils- ja karamellimaltaista ja niiden tarkoituksena on luoda tukeva, perinteinen pohja sahdille. Valmistajien sekoitukset erovat toisistaan käytettyjen maltaiden suhteessa.

Ruismallasta lisätään sahtii tuomaan leipäisyyttä ja makua, sekä punertavaa väriä.

Valmiit sahtireseptit

Lapon sahtipakkaukset ovat valmiita 7 kilogramman mallaspakkauksia, joista valmistat normaalilla 30 litran kotipanimolaitteistolla tai vastaavalla järjestelmällä n. 25 litraa valmista sahtia. Maltaat on valittu laajasta valikoimastamme ja reseptit ovatkin hieman eksoottisempia verrattuna perusmaltaisiin.

Hiivoja sahtiin

Sahtia käytettiin aikoinaan spontaanikäymisellä, eli vierre jätettiin avoimeen astiaan ilman luonnollisten villihiivojen käytettäväksi. Sittemmin jokaisesta kaupasta löytyvä Suomen hiivan leivontahiiva on korvannut villihiivat sahdin käymisaineena, tuoden oman, tunnistettavan maun sahtiin. Kokeellisemmille sahdintekijöille olemme valikoineet muutaman hiivan, jotka sopivat sahdinvalmistukseen.

– Vehnäoluthiiva WB-06 tuo runsaasti banaaniestereitä ja vastaa käymisominaisuuksiltaan perinteistä pullahiivaa.
– Lallemandin Kveik taas on maatiaishiiva, jonka kaltaisella hiivalla sahtia on mahdollisesti käytetty ennen pullahiivan teollista valmistusta. Se tuo hedelmäisiä aromeja sahtiin ja käy hyvin lämpimässä.
– Farmhouse on hiivabakteerihybridi, joka käy nopeasti kuivaksi lämpimässä ja tuo aavistuksen hapokkuutta sahtiin.

Sahtivälineitä

Sahdinvalmistus ei ole varsinaista välineurheilua. Kattila mäskäykseen, astia suodatukseen, hanapakkaus säilytykseen. Alla muutama valmis kokonaisuus kotisahdin tekijöille.

Sahtitietoutta

Vielä lopuksi – me Lapolla emme halua antaa kuvaa siitä, että olisimme jonkinlainen sahdinvalmistuksen ohittamaton ykköspaikka. Sahtikulttuuria ylläpitävät Suomessa, tässä yhdistysten luvatussa maassa lukuisat erilaiset sahtiyhdistykset. Tutustu heidän toimitaansa oheisten linkkien kautta.
Sahtiverkko – Suomen sahtiyhdistys
Karivian perinnejuoma Ry
Sahti-Lahti
Perinneyhdistys Kuurna – Sahtiopisto
Padasjoen Sahtiseura Humala