Juomatarviketukku Lappo Oy | Kulkuripellontie 5 21420 Lieto | +358 50 526 3100 | [email protected]

Maltaat

Lapon valikoimasta löydät parhaat maltaat oluen valmistukseen. Mallas on yksi oluen neljästä pääraaka-aineesta, josta olut saa makua, aromia, väriä ja runkoa. Maltaita valmistetaan ohrasta, vehnästä ja rukiista, joista ohra on yleisin. Mallastuksen vaiheet ovat liotus, idätys ja kuivatus. Kuivatuslämpötiloja vaihtelemalla saadaan erilaisia maltaita. Kuivatus pysäyttää itämisen, jonka jälkeen idut poistetaan ja mallas on valmista. Paahtamalla saadaan tummempia erikoismaltaita aikaan. EBC-arvo kertoo maltaan värin. 

Maltaat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:
 
Perusmaltaat: Vaaleimpien (n. 3-20 EBC) perusmaltaiden osuus reseptistä voi olla 80-100 %. Nämä maltaat ovat oluen perusta, jonka päälle kokonaisuus rakennetaan. Tummemmilla perusmaltailla ( n. 20-150 EBC) haetaan sitten oluttyylistä riippuen erilaisia ominaisuuksia olueen. Perusmaltaat pitää aina mäskätä.
 
Erikoismaltaat: Caramel-maltailla (sama asia, kuin Crystal-maltaat) saadaan olueen runkoa, väriä ja parempi vaahtokukka. Valmistuksessa maltaan tärkkelys muuttuu sokereiksi, joten näitä maltaita voidaan myös steepata (steeping). Paahdettuihin maltaisiin kuuluvat musta- ja suklaamaltaat, joita käytetään pieninä määrinä (n. 1-10%) tuomaan olueen väriä ja makua. Myös paahdettu ohra lasketaan usein tähän kategoriaan, vaikka se ei mallas olekaan. Myös näitä voi steepata. Lue lisää maltaista tietopankistamme.