Aloittelijat

Oluen valmistus aloittelijoille

Lappo haluaa tehdä juomanvalmistuksesta kotona mahdollisimman helppoa aloittelijoille. Siksi löydät tältä osastolta valmiita ratkaisuja erilaisille juomille ja valmistustekniikoille selkeine ohjeineen.

Valitse vain alta haluamasi juomanvalmistus tapa tai työvaihe, niin löydät valmiit tuotenostot ja -paketit, joilla pääset helposti juomanvalmistuksessa alkuun.

Lisäksi löydät valmiit paketit myös siiderille ja viinille.

Lue myös mainiot juomanvalmistusvinkit ohjesivustoltamme, sekä tutustu maukkaisiin resepteihimme.

Perusasiat kuntoon - muista nämä!
  1. Puhtaus ja huolellisuus on kaikki kaikessa. Jos kotijuoman valmistuksessa jokin menee pieleen, niin 90% ajasta syynä on jonkinlainen kontaminaatio. Huolellinen pesu ja desinfiointi sekä tarkkuus työskentelyssä estävät pilaantuneet erät tehokkaasti.
  2. Myrkyllistä et saa aikaiseksi – jos olut on juotavan makuista, voi sitä juoda. Jos olut maistuu pahalta, ei sitä kannata juoda. Aistinvarainen arviointi on paras keino päätellä, menikö eräsi pilalle.
  3. Lämpötilan hallinta on olennaista jokaisessa valmistusvaiheessa. Mäskäyslämpötila vaikuttaa oluen suutuntumaan ja käymiskelpoisten sokerien liukenemiseen. Käymislämpötila vaikuttaa hiivan tuottamiin makuyhdisteisiin ja astiointilämpötila oluen kirkkauteen ja syntyvään hävikkiin. Varaa siis itsellesi mahdollisuus viilentää käymisastia ja tasalämpöinen tila työskentelyyn.
  4. Opettele tekemään muistiinpanoja: Missä lämpötilassa mäskäsit, kuinka pitkään, mitä raaka-aineita käytit, kuinka paljon. Muista mitata vierteen ominaispaino ennen hiivan lisäystä ja käymisen loputtua, jotta saat selville paljonko juomassasi on alkoholia.

Mäskäys ja valmistus

Mäskäys on oluenvalmistuksen ensimmäinen vaihe, jossa maltaat muutetaan käymisen raaka-aineiksi. Kotivalmistaja aloittaa uransa useimmiten mäskäyslaitteistonsa valinnalla.

Käyminen

Kaiken alkoholipitoisen juomanvalmistuksen tärkein, joskaan ei työläin vaihe. Käymisessä hiiva muuttaa sokerit alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Astiointi

Viimeinen vaihe ennen nauttimista, kun juomasi siirretään käymisastiasti joko pulloon tai kegiin kypsymään ja mahdollisesti hiilihapottumaan.

Siideri ja viini

Siiderin ja viinin kotivalmistus on monilla tavoin helpompaa kuin oluen, mutta myös niihin liittyy omia haasteitaan. Näillä välineillä pääset alkuun.